Πέμπτη 22 Μαΐου 2008

Για ένα ελεύθερο βοήθημα μαθηματικών…

 Η ιδέα με ήρθε χτες οπότε είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο (0.2 alpha) αλλά θα ήθελα να τη δημοσιοποιήσω για να ακούσω και μια γνώμη.

 Ένας γνωστός που ήθελε να βάλει διαγώνισμα στο φροντιστήριο που δουλεύει ανέτρεξε σε ένα βοήθημα Γ’ Λυκείου (δεν έχει σημασία σε ποιο αλλά μιλάμε για πολύ γνωστό και “έγκυρο” - 15 - 20€) και στο προτεινόμενο διαγώνισμα που υπήρχε διαπίστωσε ότι το ένα απ’ τα θέματα ήταν λάθος. Ακολούθησε μια μίνι συζήτηση για το σαν δε ντρέπονται που βγάζουν τόσα λεφτά χωρίς να μπαίνουν καν στον κόπο να ελέγξουν το τι γράφουν, το πως δεν είναι και καμιά τρελή δουλειά να γράψεις ένα βοήθημα, πως όλες αυτές οι ασκήσεις είναι επί της ουσίας παρμένες από άλλα βιβλία (ξένων συγγραφέων συνήθως) κλπ κλπ… Και μετά που με το είπε στο δρόμο με ήρθε η ιδέα….


...Να ξεκινήσουμε τη συγγραφή online βοηθημάτων μαθηματικών (αρχικά) με τη μέθοδο wiki (βλ. wikipedia) ή κάποια άλλη παρόμοια συνεργατική μέθοδο….

 Το να στηθεί το κόλπο αν υπάρχει hosting server είναι εύκολο μια και υπάρχουν πολλά open source δωρεάν προγράμματα για να στήσει κανείς ένα wiki (και το πρόγραμμα πάνω στο οποίο είναι στημένο το wikipedia δωρεάν είναι).Το hosting server όχι άμεσα αλλά σε κάποιους μήνες θα μπορώ να το βάλω κι εγώ χωρίς πρόβλημα. Υπάρχει επίσης (αν και θέλει λίγο ψάξιμο) η δυνατότητα να ξεκινήσει η δουλειά μέσω του ελληνικού wikibooks - (βικιβιβλία - el.wikibooks.org/wiki).


 Πιστεύω ότι υπάρχει η δυνατότητα - αν υπάρχει διάθεση - σε ένα βάθος χρόνου να προκύψει ένα υλικό κλάσεις ανώτερο από το οποιοδήποτε βοήθημα που έχει γράψει για να τα τσεπώσει ο κάθε και καλά μουράτος φροντιστηριάρχης....

 Θα εκτιμούσα σχόλια....


Δεν υπάρχουν σχόλια: